Skiffer

Skiffer ett material som blir vackrare med tiden Pronto Kakel.

 

Skiffer (Ardesia) är en viss mängd av kvarts metamorfisk bergart med sedimentärt ursprung , utbredd i norra Italien och har under många århundraden brutits i Ligurien.

copyright-pronto-kakelCopyright Pronto Kakel Malmö 2014

Skiffer fondväggSkiffer är en typ av sten som delas in i flera undergrupper t.ex. lerskiffer, glimmerskiffer och kvartsitskiffer. Skiffer är resultatet av den progressiva sedimentationen av fina silt (finkornig jordtyp) på grund av nedbrytningen av växter och djur, skiffer sten klassificeras i hårdhet som mjuk eller halvhård.

Materialet består av olika blandningar av kalksten och lera och kan lätt delas i tunna skivor (skiffrar sig), dessa plattor är lätta, vattentäta och väderbeständiga . Sten med mycket kompakt, svart- mörk färg är ofta lättare att bearbeta. Skiffer tenderar att bli ljusare till färgen efter sin utvinning och får ofta en ljusgrå pigmentering, den mörkare nyans på skiffer som finns beror på kolrester som avdunstar vid kontakten med syre, fukt och ultraviolett strålning .

Skiffer fondväggPå grund av sin förmåga att dela upp sig i ark) och andra egenskaper som att vara vattentät och (vissa skiffer sorter) frostsäker, därför kan denna typ av sten användas i olika miljöer som arkitektur och byggnader, för taktäckning, golv, trappsteg mm) och design av dekorativa föremål.

Termen Ardesia kommer från ett gammalt franskt ord ”adesie” från 12 hundra talet, som i sin tur härrör från Ardennerna, En fransk provins där skiffern utvecklats och som var en av de första fabrikerna för framställning av tunna ark för att täcka bl.a. tak . Den liguriska typen är även känd som “svarta tavlan” som tidigare användes i skolan.

Man tror att skiffer började användas för ca 2200 år sedan i Tigullio området (dvs. området mellan staden Lavagna och Fontanabuona dalen) Det är nog  ingen tillfällighet att namnet på de människor som bodde i området – Tigullii – genom detta man härleda termen från latin tegula, tegel.

Skifferns användning som material för tak går tillbaka till antiken och hade sin storhetstid under medeltiden och i renässansen .

Skiffergolv är skönt att gå på, i princip outslitligt, och ger en härlig känsla i rummet. Materialet fungerar bra i alla utrymmen, också i badrum och duschutrymmen, i både i privata och offentliga miljöer.

Skiffer badrumSätt upp natursten eller skiffer på väggarna som ett alternativ till kakel eller klinker. En naturlig produkt som håller över tiden och blir aldrig omodern och är dessutom är lättskött. Kanske i ert badrum runt spisen passar det utmärkt. Kanske fondvägg i vardagsrummet av African Sauvage? Skiffer monteras på samma sätt som kakel och klinker men är oändligt mycket vackrare.

Man måste kontrollera att den skiffer man vill använda passar för den miljö man har och att kvalitet är rätt, exempelvis frostbeständigt, om så krävs. Våra sorter är testade för att garantera att den är frosttåligt på (Istituto di ceramica a Bologna) i Italien med upp till 50 frost cykler.

Behöver du hjälp med att välja sort? lugn vi hjälper dig och kan rita upp just ditt rum med vårt 3D CAD program med den skiffer sort du väljer på så sätt, vet du redan innan att du valt rätt.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>